Индия и ЕС с обща атомна пътна карта, включваща сътрудничество за ITER


Индия и ЕС с обща атомна пътна карта, включваща сътрудничество за ITER
Снимка: www.nucnet.org

3249

Индия и Европейският съюз постигнаха споразумение за пътна карта за ядрено сътрудничество за мирни цели до 2025 г. Тя включва взаимодействие в областта на научните изследвания и в развитието на ядрената енергетика като обхваща и партньорството по проекта за Международен термоядрен експериментален реактор (ITER).

Пътната карта между Европейската общност за атомна енергия (Евратом) и индийските власти се фокусира върху сътрудничеството между изследователските програми на ЕС за нови начини за използване на атомната енергия, заявиха представители на ЕС, цитирани от "Icona Communications". Според публикации в индийската преса, пътната карта ще даде възможност за сътрудничество между Индийския департамент за атомна енергия и Евратом по въпроси, свързани с цивилни ядрени приложения в области като селското стопанство, здравеопазването и промишлеността, както и в управлението на радиоактивни отпадъци, на ядрения синтез и на атомната сигурност и безопасност.

Базираната в Мумбай компания Larsen & Toubro наскоро обяви, че окончателните сегменти на криостата (термостат за поддържане на ниска температура) за съоръжението са готови за изпращане и това е постигнато осем години след подписването на договора за тяхното производство.

В проекта ITER си сътрудничат общо 35 държави. Освен ЕС и Индия, членове в консорциума са Китай, Япония, Корея, Русия и Съединените щати. Всички те обединяват ресурси в името на общата цел да преодолеят една от най-големите граници в науката - възпроизвеждането на безграничната енергия на Слънцето и звездите. ЕС осигурява близо 50% от бюджета за проекта, който струва 20 милиарда евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички