Интерконекторът между България и Сърбия е приоритет за ЕС, уверява Шефчович


Интерконекторът между България и Сърбия е приоритет за ЕС, уверява Шефчович
Снимка:

1643

Изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия е основен приоритет за Европейския съюз. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, предаде БНР.

Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация. Част от проекта може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд за Сърбия. Ще бъде включена и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, "за да бъдем сигурни, че парите са достатъчно за тази българо-сръбска газова връзка", подчерта още Шефчович.

Еврокомисарят коментира също, че проектът за газопровод "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации, за да се изясни търговската му страна. Според него досега има информация за проекта само от пресконференции, а трябва да се знае как той ще повлияе върху енергийната сигурност и дали ще се спазва европейското законодателство.

По думите на Шефчович за всяка европейска страна трябва да има енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. Еврокомисарят посочи, че сегашният газопровод през Украйна трябва да бъде запазен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички