Инвеститори: Петролът ще продължи да поскъпва


Инвеститори: Петролът ще продължи да поскъпва
Снимка:

3691

Цената на петрола ще продължи да се покачва, очакват търгуващите на платформата Trader.bg.

В проведено допитване 55% от инвеститорите посочват, че цената на черното злато ще расте още, заради напрежението около един от основните доставчици на суровината – Иран. Според 18% от участниците в анкетата поскъпването ще се дължи на друга причина - увеличаващото се търсене на петрол в Китай и Индия.

Макар и по-малко на брой, има и мнения, че пикът в поскъпването на петрола е достигнат и оттук нататък може да очакваме стабилизиране и дори спад.

Три са сочените фактори, които ще вляят в тази посока. Според 12% от анкетираните това е готовността да се освободят резерви на Международната агенция по енергетика. 10% от трейдърите посочват забавянето на китайската икономика като причина. Според 5% от участниците в анкетата увеличеният добив на основни износители като САЩ и Великобритания ще окаже най-голямо влияние в овладяването на високите цени на петрола.

„Овладяването на цената на петрола е основен приоритет пред водещите икономики, за да се предпазят от нова рецесия”, коментира Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg.

„В момента петролът се търгува на високи нива, които са близки като стойности до цените преди кризата от 2008 г., но има положителни сигнали, че цената му ще се стабилизира. Такъв оптимистичен сигнал е намаляването на потреблението в САЩ. През януари тази година то беше с 4.7% по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година. За 2011 година щатите са повишили ефективността при използване на петрола с 3,7%", допълва Пейчев.

Цената на американския лек петрол е нарастнала с 7% от началото на 2012 г. досега. Днес суровината се търгува за 105,90 долара за барел.

*Материалът не е препоръка за търговия с финансови инструменти

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички