Италианска компания съди "Газпром" заради "Южен поток"


Италианска компания съди "Газпром" заради "Южен поток"
Снимка:

2620

Италианската строителна компания „Сайпем“ заведе дело срещу дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport B.V. Искът на стойност около 759 милиона евро е изпратен в Международната търговска палата в Париж, съобщи сайтът РБК.

Делото е заведено още на 10 ноември 2015 г. и е първото от този род към „Газпром“ за обезщетение след закриването на проекта „Южен поток“. Компанията „Сайпем“ беше подизпълнител на руския газов холдинг при разработването на проектната документация и строителството на първата отсечка от морския участък на газопровода, който трябваше да свърже по дъното на Черно море Русия и България. Тя отговаряше и за изграждането на техническите обекти на брега.

Общата стойност на нереализирания договор е около 2 милиарда евро, според оценките на „Газпром“. Според материалите на „Сайпем“, целият разтрогнат договор със South Stream Transport B.V. се оценява на 1,2 милиарда евро, а сумата на иска е резултат от оценката на вече извършените дейности. При това щетите все още не са оценени напълно, заведеният иск може да стане част от общия иск за обезщетяване на загубите след прекратяване на договора и търсене на неустойки от дъщерната структура на „Газпром“.

Проектът „Южен поток“ беше официално прекратен на 1 декември 2014 г. Представителите на South Stream Transport B.V. отказват да признаят претенциите на италианската компания. След подаването на иска от „Газпром“ заявиха, че не изключват участието на „Сайпем“ в строителството на газопровода „Северен поток 2“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички