ИТАР-ТАСС: Спирането на Белене обрича на застой Северна България


ИТАР-ТАСС: Спирането на Белене обрича на застой Северна България
Снимка:

482

Спирането на проекта за втора атомна централа в България обрича на застой социалното и икономическо развитие на Северна България.

Това коментира руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, като цитира кмета на община Белене Петър Дулев.

"Община Белене заедно с Българската академия на науките организират на 15 януари форум, на който ще бъдат поканени също така чужди експерти, за да докажат, че в България може да се развива ядрена енергетика", посочва той.

"Последиците от спирането на този проект ще засегнат цялата страна. Община Белене вече прекрати своето социално и икономическо развитие, което беше свързано с тази атомна централа", подчертава Дулев.

Младите българи както никой друг осъзнават необходимостта от развитието на ядрената енергетика, която е мощна опора за българската икономика, отбелязва агенцията.

"Младите специалисти търсят реализация тук, в България, а не в чужбина. Ние превърнахме АЕЦ "Белене" в национална идея и на 27 януари (насрочен национален референдум – бел.р.) трябва да я защитим", добави Дулев.

През 2002 българското правителство реши да възобнови проекта за строителство на АЕЦ "Белене", припомня ИТАР-ТАСС.

Победител в търга, обявен през 2005, стана руската "Атомстройекспорт". В края на март правителството на Бойко Борисов взе решение за излизане от проекта, който предвиждаше изграждането на АЕЦ с два блока с обща мощност 2000 МВт.

През юни тази година опозиционната БСП започна кампания за референдум за АЕЦ "Белене", събирайки необходимите по закон 500 хиляди подписа. Това задължи българския парламент да вземе решение за организирането на допитване по въпроса за строителството на втора атомна централа в страната.

Недоволството в българското общество във връзка със спирането на проекта, заедно с растящите цени на електричеството, беше също така усилено и от увеличения до 1 милиард евро иск на руската "Атомсройекспорт" към НЕК заради отказа от изграждането на АЕЦ "Белене".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички