Ивайло Калфин зове за по-големи компенсации за затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй


Ивайло Калфин зове за по-големи компенсации за затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй
Снимка:

542

Компенсациите за четирите затворени блока на АЕЦ "Козлодуй" за 2014-2020 г. са крайно недостатъчни и трябва да се преговорят с ЕС. За това призова евродепутатът Ивайло Калфин днес, след като Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент гласува позицията си по новия регламент за компенсациите за предсрочно затворените осем атомни реактора в България, Латвия и Словакия, четири от които в АЕЦ "Козлодуй".

"Правителството би трябвало да се възползва от спирането на дългосрочния бюджет от Европейския парламент и да се опита да договори помощта на нива, които съответстват на нуждите ни", убеден е Калфин.

Предишното правителство договори 260 млн. евро за следващите седем години при нужди от над 800 млн. евро и поискани първоначално 400 млн. евро. Актуализираните през 2011 г. програми за България, Латвия и Словакия показват, че за довършване на демонтажа и съхранението на отработеното ядрено гориво ще са необходими общо 5,3 млрд. евро. 2,5 млрд. от тях не са осигурени.

За 2014-2020 г. в европейския бюджет се предвиждат 860 млн. евро за трите държави. 400 млн. от тях за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Игналина", Латвия, 260 млн. за I-IV реактор на АЕЦ "Коздлодуй" и 200 млн. за двата блока на словашката АЕЦ "Бохунице".

Заради големия недостиг на средства Ивайло Калфин предлага ЕС да се ангажира да предоставя достатъчна финансова помощ. Финансовият пакет трябва да се съобрази със загубите от ранното затваряне на реакторите и така че да се прилагат най-високите стандарти за безопасност при демонтажа, съхраненението, безопасното управление на отпадъците, както и за дългосрочното им погребване, смята Калфин.

Българският евродепутат предлага получателите на средствата да бъдат включени в изготвянето на междинния и окончателния доклади, с които според новия статут Европейската комисия ще отчита извеждането от експлоатация. Въз основа на тези преценки тя трябва да получи право да променя размера на заделените средства, смята той.

Новият регламент за компенсации предвижда възможност за преглед на условията по изпълнението му до края на 2015 г. Изключва се възможността европейските средства да се използват за подобряване на енергийната ефективност, както досега. От догодина парите ще се насочват за преки демонтажни действия, за контрол, наблюдение и оценка на работите, за експертна помощ и за информационни и комуникационни дейности. За да имат достъп до европейските средства, трите държави трябва да посочат източници за национално съфинансиране, план за извеждане от експлоатация и за разходите до края на годината. В същия срок Европейската комисия ще разработи процедури за изпълнението на програмата с цели и конкретни показатели, по които ще се измерва напредъкът.

Европейската комисия ще възлага всяка година задачите за изпълнение, съобразно наличния бюджет и ще отчита изпълнението им.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички