Износът на ток скочил двойно за 5 дни


Износът на ток скочил двойно за 5 дни
Снимка:

514

Износът на електроенергия през първите пет дни на август се е увеличил двойно, съобщава БТВ. През юни България е изнасяла 212 мегавата на час, през юли – 600, а през август стойността скача до 1300 мегавата на час. Това се дължи на промените в Закона за енергетиката, които наскоро влязоха в сила, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Промените в Закона за енергетиката свалиха цената на таксата за пренос и достъп до електричество за износ от 34 на 12 лева. "Очакванията са утре износът да достигне 1500 мегавата, което ясно показва, че има огромно търсене и нашата електроенергия е конкурентна спрямо другите производители", прогнозира Стойнев.

България изнася главно за Турция и Гърция, където в момента температурите са много високи и потреблението е увеличено. Заради това и в момента АЕЦ „Козлодуй” работи на пълни мощности. "Ако АЕЦ Козлодуй допреди месец е работил примерно на 1300 мегавата в момента е на 1840 мегавата. ТЕЦ Марица Изток 2 и 6-те блока работят в момента", поясни Стойнев.

Българската индустрия от своя страна завидя на предложените изгодни условия в чужбина. Според производителите от различните браншове, които изнасят продукцията си в чужбина, те също трябва да бъдат стимулирани.

"Както бяха намалени таксите за износ на електроенергия, така и такава електроенергия да се предостави на предприятията, които произвеждат продукция за износ", смята Константин Стаменов от БФИЕК

По този начин индустрията смята, че ще се стимулира българската икономика, а не чуждата, както се случва в момента.

Повишеното търсене на българска електроенергия стимулира и производството на въглища, коментира още енергийният министър. В момента мините у нас произвеждат 86 000 тона на денонощие, което гарантира и повече работа за миньорите. Така според Стойнев е постигнат баланс в енергетиката - стимулира се износът, намалява се цената на тока за бита у нас и се запазва цената на парното.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички