Израел може да е новият газов доставчик на Европа


Израел може да е новият газов доставчик на Европа
Снимка:

2632

Израел и Турция постигнаха споразумение след 6-годишна вражда, предизвикана от нападението на израелски командоси над организиран от Анкара хуманитарен морски конвой за палестинския сектор Газа.

Споразумението предвижда Израел да изплати 20 млн. долара обезщетение за щетите, нанесени при атаката през 2010 година. Това разкри турският премиер Бинали Йълдъръм на пресконференция в Анкара. Освен това двете страни се договори да върнат посланиците си колкото се може по-бързо, предаде AFP.

Същевременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че морската блокада на управляваната от групировка ХАМАС ивица Газа остава в сила.

Турция постави две условия за нормализиране на отношенията – компенсации и извинение. Премиерът Нетаняху вече се извини на президента Ердоган. Срещата между двамата беше организирана с посредничеството на Барак Обама. Еврейската държава се съгласи също да предостави около 20 милиона долара за фонд за компенсации на семействата на 10-те жертви, а в замяна всички турски обвинения срещу израелските командоси бяха свалени.

Третото искане е Израел да вдигне блокадата на ивицата Газа, но то се оказа най-трудно за преодоляване. Постигнат беше компромис, според който Израел ще позволи довършването на болнична сграда в Газа, както и изграждане на нова електроцентрала и инсталация за обезсоляване на вода.

"Споразумението за нормализиране на отношенията с Анкара ще позволи на Израел да доставя природен газ в Турция и по-далече – в Европа", съобщи на специална пресконференция в Рим израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той подчерта, че от сделката с Турция печелят националните интереси на еврейската държава.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички