Израелска фирма се отказва от ТЕЦ Шумен заради протестите в България?


Израелска фирма се отказва от ТЕЦ Шумен заради протестите в България?
Снимка:

986

Израелската компания „Телемения”, която беше готова да приватизира „Топлофикация – Шумен” и да направи допълнителни инвестиции за сумата от 75 млн. евро, е на път да се откаже от сделката.

Причината е ясна – продължаващите над месец протести в България и общественото недоволство срещу крупните играчи в енергийния сектор.

Самата приватизация е на стойност 100 хил. лева, но „Телемания” е готова да поеме и задълженията на дружеството от 18 млн. лева. Отделно е трябвало да има и допълнителни инвестиции, които ще достигнат сумата от 75 млн. евро.

Въпреки подписаното споразумение обаче, притеснени от кризисната ситуация у нас, израелците не са финализирали сделката и към настоящия момент, става ясно от кореспонденцията им с община Шумен.

„Във второто писмо ни информираха, че имат леки смущения във фирмата с процесите, които настъпват в България с падането на правителството и така нататък,” обясни пред bTV зам.-кметът по стопанските въпроси на Община Шумен Митко Киров.

„Съгласно договора ние ще направим едномесечно предизвестие, с което ще ги уведомим, че ако до един месец, ако те не извършат всичко това, което се изисква по договора ние ще го прекратим окончателно,” допълни Киров.

Междувременно общинската „Топлофикация" не работи вече втора година. Към момента дружеството е в безтегловност, но ръководството му се надява след сделката да заработи отново. Ако обаче сделката с „Телемания” не стане факт, то шуменският ТЕЦ няма да има как да обслужи дълговете си към „Булгаргаз” и ще фалира окончателно.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички