Ядрените централи са екологични, убеждава шефът на "Росатом"


Ядрените централи са екологични, убеждава шефът на "Росатом"
Снимка:

5175

За една година работа руските ядрени централи са компенсирали изхвърлянето на 711 млн. тона вредни емисии от всички руски автомобили за 6 години. Това заяви генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, предаде БГНЕС.

„Руските ядрени централи всяка година предотвратяват изхвърлянето на 711 млн.тона въглероден диоксид. Това е равно на количеството, което всички руски автомобили изхвърлят за 6 години“, каза Кириенко.

Той цитира и данните на МАE, според които всички атомни станции, работещи в света, за последните 45 години са предотвратили изхвърлянето на 56 гигатона въглероден диоксид.

Приносът на ядрената енергетика в изпълнението на Парижкото климатично споразумение е съществен, категоричен е генералният директор на „Росатом“.

„След Парижката климатична конференция се обсъжда коя енергия е по-добра – ядрената или тази от ВЕИ. Ние трябва да поставим въпроса по друг начин: какъв е оптималният баланс между двете“, заяви той.

Освен своята екологичност ядрените централи имат и редица други плюсове, сред тях е предвидимата цена. Едва 4% от цената на ядреното гориво се формира от цената на урана, докато при останалите източници на енергия не е така – петрол, газ и др. – те зависят много повече от борсовите колебания.

„Така че АЕЦ гарантират голяма предсказуемост на цената както за инвеститорите, така и за държавите“, обобщи Сергей Кириенко.

VIII Международен форум „Атомекспо 2016“ се провежда в Москва от 30 май до 1 юни. Целта му е развитието на международното сътрудничество между Русия и страните от Източна и Централна Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка в областта на ядрената енергетика.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички