Япония иска рестартиране на 10 ядрени реактора


Япония иска рестартиране на 10 ядрени реактора
Снимка:

9313

От японските енергийни компании са подали заявления за рестартиране на 10 ядрени реактора. Това се случва малко повече от две години след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Искането за сертифициране на обектите съобразно новите изисквания за сигурност, наложени след драмата във Фукушима, е първа стъпка преди рестартирането на мощностите.

Издаването на разрешение и пускането отново в експлоатация на реакторите може да отнеме месеци, коментират експерти. Става дума за пет АЕЦ, в които има 10 реактора (19% от потенциала на страната) от общо 50 в Страната на изгряващото слънце. Евентуалното им пускане в експлоатация може да осигури захранването на около 2.9 млн. домакинства, пресмята агенция Блумбърг. В момента само два реактора в Япония са действащи.

След получаване на разрешение от регулаторните органи, съответните ядрени централи ще трябва да получат благословията от местните и регионални политически сили за да заработят отново. Три от реакторите, за които е поискано разрешение, се намират на северния о. Хокайдо, докато останалите 7 са в четири АЕЦ в западните райони на страната. Операторът на Фукушима Токио електрик пауър (TEPCO) се готви да подаде искане за сертифициране на два от седемте блока на централата в Кашивазаки Карива, която е най-голямата в света. Само тази инсталация инкасира през последната финансова година загуби в размер на 6.8 млрд. долара.

След трагедията във Фукушима общественото мнение в Япония се надигна и обвини регулаторните органи във непрозрачни контакти с ядреното лоби. Поради което правителството създаде нова институция – Управление за ядрена регулация (NRA), което наложи нови, стриктни правила за безопасност. Новите норми са в широк диапазон – от пълна защита срещу потенциални терористични, до отлична защита в случай на природни бедствия като цунами или земетресения.

Изключването на ядрената енергетика от енергийния микс на страната постави Япония пред огромни разходи – страната не разполага със собствени енергийни източници и трябва да внася въглища, петрол и газ за заместване на ядрената енергия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички