Япония може и да се размине с режим на тока


Япония може и да се размине с режим на тока
Снимка:

1258

Японският ядрен регулатор посочи в доклад, публикуван тази седмица, че дори ако всички ядрени реактори в Япония останат спрени през лятото на 2015 година, пак ще има достатъчно електроенергия, въпреки интензивното използване на климатиците, съобщава АФП.

Според изчисленията на властите и на базата на информация, предоставена от енергийните компании, разликата между възможностите за производство и реално потребената електроенергия ще бъде между 3% и 12,1% в пиковите часове. Изискването е за минимум 3% разлика.

Изглежда, както миналата година, енергийната система на Япония ще може да издържи през горещите дни без ограниченията, налагани от държавата, за разлика от по-рано, след аварията в АЕЦ "Фукушима". Въпреки това властите молят гражданите и бизнеса, да положат усилия да не използват ненужно електроенергия.

В момента 48 реактора на архипелага (без да се броят шестте извън строя на разрушенета "Фукушима") са спрени като предпазна мярка.

Пет от тях трябва да бъдат демонтирани, а четири още не са получили зелена светлина от ядрения регулатор. Освен това във вторник със съдебно решение бе блокиран процесът за два от тях –Такахама 3 и 4 в западната част на страната.

За другите два – Сендай 1 и 2 - първите които могат да бъдат пуснати отново, съдът ще даде определение следващата седмица. Дори и при положително становище, пускът може да се осъществи едва през лятото, но и това не е много сигурно.

Междувременно в Япония работят на пълна мощност топлоелектрическите централи, които осигуряват около 90% от електроенергията. Според правителството това е причината за трудностите да не могат да се намалят емисиите на парникови газове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички