Япония отваря на ново 10 ядрени реактора


Япония отваря на ново 10 ядрени реактора
Снимка:

681

Две години след аварията във Фукушима в Япония ще бъде рестартирана дейността на 10 ядрени реактора, предаде БГНЕС. Реакторите се намират в общо 5 АЕЦ и представляват 19% от ядрения потенциал на страната. Пускането им в експлоатация може да осигури захранването на около 2.9 млн. домакинства. В момента само два реактора в Страната на изгряващото слънце са действащи.

Първо обаче рестартиращите обекти ще трябва да бъдат сертифицирани съобразно новите изисквания за сигурност след аварията във Фукушима. Регионалните държавни органи също ще трябва да одобрят започването на работата им. Три от реакторите се намират на северния о. Хокайдо, докато останалите 7 са в четири АЕЦ в западните райони на страната.

Междувременно операторът на Фукушима Токио електрик пауър (TEPCO) се готви да подаде искане за сертифициране на два от седемте блока на централата в Кашивазаки Карива, която е най-голямата в света. Само тази инсталация инкасира през последната финансова година загуби в размер на 6.8 млрд. долара.

След трагедията във Фукушима общественото мнение в Япония се надигна и обвини регулаторните органи в непрозрачни контакти с ядреното лоби. Поради което правителството създаде нова институция – Управление за ядрена регулация (NRA), което наложи нови, стриктни правила за безопасност. Новите норми са в широк диапазон – от пълна защита срещу потенциални терористични, до отлична защита в случай на природни бедствия като цунами или земетресения.

Изключването на ядрената енергетика от енергийния микс на страната постави Япония пред огромни разходи – страната не разполага със собствени енергийни източници и трябва да внася въглища, петрол и газ за заместване на ядрената енергия.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички