Кабинетът все пак вярва: ОЛАФ ще помогне за "Белене"


Кабинетът все пак вярва: ОЛАФ ще помогне за "Белене"
Снимка:

7926

ОЛАФ има компетенции като разследва злоупотреби с европейски пари. Не виждам да има проблем високата експертиза от колегите в службата да се ползва от една или друга българска институция.

Това каза пред Дарик радио министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев във връзка с намерението на премиера Борисов да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта "Белене".

Под каква форма дали директно, дали предоставяйки методическа помощ, да, бихме могли да получим съдействие от ОЛАФ. Тяхната експертиза е много често на много по-високо ниво от експертизите на други служби в ЕС, добави Дончев.

Припомняме, че вчера стана ясно, че ОЛАФ няма да разследва АЕЦ "Белене". С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с "Атомстройекспорт". "ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ "Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права". Това са съобщили от еврослужбата за Mediapool.

ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета. По-рано българският премиер Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта "Белене".

На 11 септември "Атомстройекспорт" съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 милиард евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене". "Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети", се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина. Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

Редактор: Георги Иванов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички