Калифорния ще „бутилира” слънчева светлина за производство на енергия


Калифорния ще „бутилира” слънчева светлина за производство на енергия
Снимка:

1037

Щатът Калифорния, чиито „зелени” амбиции помогнаха на индустриите за екоенергия да засилят позициите си, предприема нова ключова стъпка в екопосока, пише „Ройтерс”. Става въпрос за рязко увеличение на съхранението на енергия, което да интегрира възобновяемите източници по-добре в настоящата среда. Количествата слънчеви лъчи и вятър варират постоянно и затова съхраняването им би направило енергийните индустрии, които ги използват, далеч по-сигурни и предсказуеми.  

„Не можем просто да разчитаме на слънцето. Трябва да започнем да бутилираме слънчевата светлина”, заяви преди време и губернатора на щата Джери Браун.

Очаква се до 2020 г. една трета от електрозахранването на Калифорния да идва от възобновяеми източници. Именно това провокира желанието за увеличеното им съхранение. В технологичното състезание кой ще измисли подходящ метод за това вече са се включили авантюристи-богаташи, сред които основателят на Microsoft Бил Гейтс, големи производители на батерии като LG Chem и бизнес гиганти като General Electronics.

В случая не става въпрос само за Калифорния. Подобни проекти се финансират и в щатите Ню Йорк и Тексас, а и Германия също е прогресиращ пионер в сферата на съхранението на природни енергийни ресурси. Определено най-агресивен е обаче именно т.нар Златен щат. Калифорния иска до 2020 г. да е съхранила 1,3 гигавата възобновяема енергия. В обикновена електроцентрала това количество е достатъчно да захрани домовете на милиони потребители.

Според специалистите опитите на Калифорния в тази посока ще окажат незабавно и продължително въздействие върху енергийната индустрия. Цената на евентуално съхранение на слънчева светлина обаче би била изключително скъпа - между 1 и 3 млрд. долара. Стойността многократно надвишава тази за построяването на обикновена атомна централа. Много екопроекти в САЩ досега бяха финансирани от фондове, които вече са изчерпани, което означава, че данъкоплатците ще поемат основната тежест. Съществува и рискът технологиите, в които се инвестира, да не оправдаят очакванията. 

Мнозина обаче смятат, че инвестициите си заслужават, като се има предвид положителният ефект, който увеличаването на употребата на енергия от възобновяеми източници може да има. Истинското въздействие на калифорнийската инициатива ще бъде усетено в периода 2020-2030 г. и експертите се надяват то да вдъхнови други щати, а страни по света, да обърнат поглед към превръщането на възобновяемите енергийни източници в основни.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички