Кипър започва да изнася газ


Кипър започва да изнася газ
Снимка: Getty Images / Guliver

1793

Ще се превърне ли Кипър във фактор в енергийната карта на Европа? Страната вече преминава от фазата на проучвания на газовите си находища към тяхното развитие и експлоатация и ще може да изнася природен газ. Това стана ясно днес след срещи на високо равнище в Никозия, съобщава БНР.

Първото кипърско газово находище в Средиземно море “Афродита” подлежи на експлоатация и развитие и газът от него ще бъде пуснат за продажба. Американската компания “Нобъл Енерджи”, която има лиценза за участъка, ще обяви плана за разработването му през следващите седмици, съобщи днес енергийният министър на Кипър Йоргос Лакотрипис след срещата на президента на Кипър Никос Анастасиадис с представители на ръководството на компанията.

Обявяването на търговската жизнеспособност на находището е много важна стъпка напред за страната, тъй като ще позволи неговата устойчива експлоатация, подчерта Лакотрипис. Според него това ще е и ясно съобщение към потенциалните чуждестранни купувачи на горивото. Газовите залежи в находището “Афродита”, които по първоначални оценки възлизат на над 140 млрд. куб. метра, засега са единствените потвърдени в изключителната икономическа зона на Кипър в Източно Средиземно море.

Само преди дни газовите компании на Кипър и Египет подписаха меморандум за разбирателство за извършване на техническо проучване за добив, транспортиране и продажба на природен газ от “Афродита” в Египет. Правителството на Кипър също така одобри подписването на споразумение, което позволява на френския енергиен гигант “Total” да разшири своите изследвания в изключителната икономическа зона на Кипър до 2016-а година. В най-скоро време се очакват резултатите от проучвателните сондажи и на италианско-южнокорейския консорциум ENI-KOGAS.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички