Кириенко: Решението за Белене е политическо


Кириенко: Решението за Белене е политическо
Снимка:

481

Решението на българското правителство за спиране на строителството на АЕЦ "Белене" и преместване на закупеното оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" носеше повече политически, отколкото обмислен технически и икономически характер.

Това заяви в кулоарите на разширеното заседание на Държавния съвет на РФ президентът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

"Бяхме готови да изпълним условията по договора, готови за решението на българското правителство", каза той.

Голяма част от оборудването за АЕЦ в Белене е произведена, още една част е в процес на производство, договорите със заводите са сключени. Трябва да се вземе решение – или те ще платят за това оборудване, и това са големи суми, общият обем на поръчаното оборудване и дейности – около 1 милиард евро, или да се разтрогнат договорите и да се платят компенсации на компаниите. Това е въпрос към възложителя, уточни ситуацията Кириенко.

Той смята, че е възможно поръчаното оборудване да отиде в "Козлодуй".

Но за "Козлодуй" няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителството", подчерта Кириенко. Срокът, когато това оборудване може да потрябва в "Козлодуй", е 5-7 години, но не е ясно какво ще се прави с него през това време.

Освен това, на площадката на "Козлодуй" се планира изграждането на 1 блок, а не на два, и няма да се получи да бъде преместено цялото оборудване там, припомни Кириенко.

В тази връзка "решението на българското правителство носеше политически характер, а не обмислен технически и икономически", категоричен е Кириенко.

За момента не виждаме в нашите български партньори визия и готовност за по-нататъшни стъпки, добави той.

С уважение се отнасяме към решението на българските власти, но за момента не се виждат следващи стъпки. Изглежда българската страна не разбира, какво е да се пренесе оборудването в "Козлодуй", което те възнамеряват да направят, заключи президентът на "Росатом".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички