Китай поглежда към руските ядрени интереси


Китай поглежда към руските ядрени интереси
Снимка:

395

Китай ще вземе участие в конкурса за строителство на нова атомна електроцентрала на черноморското крайбрежие на Турция, като според експерти Пекин има големи шансове за победа.

Вестник „Взгляд” дори коментира, че азиатската страна може да изтласка Русия от нейните позиции.

Пекин със сигурност може да осигури достойно финансиране на проекта.

Росатом също има големи планове, но настроението на Русия е помрачено от неуспеха с българската АЕЦ Белене.

Китай няма проблеми с финансирането и ако се споразумеят, те ще строят,  заяви турски представител, подчертавайки, че по време на посещението на турския премиер Реджеп Ердоган в Китай тази седмица ще бъдат изяснени перспективите пред този проект.

Според "Файненшъл таймс" пък се очаква по време на посещението да бъде подписано и споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели, което е необходимо, но не и решаващо условие за изграждане на атомната електроцентрала.

Китай вече е постигнал споразумение за ядрено сътрудничество с няколко страни, включително Монголия, Нигер и Беларус, но по-голямата част от тях са ориентирани за доставка на уран, припомня изданието.

След повредата на японската атомна централа "Фукушима", развитите страни като Германия и Япония спряха ядрените си програми. Въпреки това Пекин може да се вмести сред начинаещите в международната надпревара и ако сериозно се посвети на работата, може да стане сериозен конкурент, дори и на Русия, смята вестника.

Според "Файненшъл таймс", Пекин има големи шансове за изграждане на ядрен реактор в Турция, защото китайските власти не изискват държавни гаранции за своите проекти, за разлика от Южна Корея, който вече постави такива условия.

Япония също планираше да строи реактор на турското крайбрежие на Черно море, но плановете й са били променени след повредата на "Фукушима", поради което японската "Токио електрик" бе принудена да се оттегли.

Китайските компании обаче имат някои проблеми, защото в чужбина могат да строят ограничен брой реактори, повечето с остаряла технология. Компаниите имат забрана за износ на съвременни реактори, които се строят в Китай, тъй като правото за тяхното изграждане имат чуждестранните компании "Уестингаус" и "Арева", допълва изданието.

За Турция пък изграждането на ядрен реактор е приоритет. Страната разполага с няколко собствени енергийни източници, но Анкара иска да контролира своя внос. Турция вече постигна споразумение с руската компания "Атомстройекспорт" за изграждане на първата в страната атомна електроцентрала на брега на Средиземно море.

Върху избора на Китай за изграждането на АЕЦ на турското крайбрежие на Черно море може да повлияе и желанието на Турция да намали енергийната си зависимост от Русия, заключава "Файненшъл таймс".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички