Китай получава 385 милиона долара за защита на озоновия слой


Китай получава 385 милиона долара за защита на озоновия слой
Снимка:

635

385 милиона долара са пренасочени към Китай за 17-годишна програма в защита на озоновия слой на Земята, съобщи във вторник Агенция на ООН за борба срещу вещества, вредни за озоновия слой в атмосферата.

Става дума за спирането на производството на хидрохлорофлуоро-въглероди /HCFCs/. Такива газове се използват в термопомпени системи /хладилници, климатици/ и дори в някои дезодоранти за създаване на аерозоли.

Международния фонд, създаден през 1990 за прилагане на Протокола от Монреал, предоставя тази сума на Пекин, за да премахне до 2030 година промишленото производство на вещества, които причиняват изтъняване на стратосферния озонов слой.

Китай, най-големият производител на хидрохлорофлуоро-въглероди (HCFCs) и източник на 92% от HCFCs продукти в развиващите се страни, не само се съгласи да намали сегашния си производствен капацитет, но и да премахне допълнителните мощности, които не се използват сега.

Според изявление на фонда, чийто изпълнителен комитет е със седалище в Монреал, изпълнението на тези решения ще позволи на Китай да намали до 2030 година емисиите на въпросните газове с над 4.3 милиона тона и парниковите газови емисии еквивалентни на 8 милиарда тона въглероден диоксид.

Това е най-големият проект досега, одобрен от многостранния фонд от самото му създаване.

През следващите четири години Китай ще получи 95 милиона долара за покриване на първия етап на операцията, който замразява производството на равнището на 2013 година и след това да го намали с 10% до 2015 година.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички