Китай влага 1,5 млрд. долара в българската енергетика


Китай влага 1,5 млрд. долара в българската енергетика
Снимка:

493

Китай е започнал най-мащабната си инвестиция в България през 2011 г. Това обяви председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов, предаде Кросс.

Тя трябва да бъде усвоена до 2015 г., а общата й стойност е 1,5 млрд. долара. От Пекин са отделили крупната сума, за да финансират няколко проекта в областта на енергетиката.

Това ще бъде направено основно чрез държавното дружество XEMC Windpower, а до момента в България са влезли около 50 млн. долара по тази програма в Североизточния регион.

Инвестицията ще обхваща не само изграждане на енергийни обекти, но и на заводи за сглобяване на оборудване, посочи Азманов.

Той допълни, че в момента се търси подходящо място за изграждане на заводите, които ще открият между 300 и 500 нови работни места.

От промишлената камара се похвалиха, че това е най-сериозното вливане на капитал в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от страна на Поднебесната империя. Мащабният проект отстъпва единствено на закупуването на завод в Унгария, който е струвал на комунистическите предприемачи 1,6 млрд. долара.

В страната ни обаче предстоят още инвестиции, защото народната република измества икономическия си фокус от Западна Европа към източните части на Стария континент.

Освен в енергийния сектор Китай има желание да влее средства в инфраструктурата, селското стопанство и в развитието на алтернативната медицина.

Азиатците имат интерес и към изграждането на завод за електромобили у нас, но по този въпрос преговорите са все още в начална фаза, обясни Азманов.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички