Клиенти на „Топлофикация”-София ще доплащат след изравнението


Клиенти на „Топлофикация”-София ще доплащат след изравнението
Снимка:

624

Близо половината клиенти на „Топлофикация”-София ще трябва да доплащат за изразходваната топлинна енергия през миналия отоплителен сезон. Другата половина пък ще получат обратно пари. Това показва статистиката от излезлите окончателни изравнителни сметки според общинският съветник от групата на ГЕРБ Зафир Зарков, председател на работната група за „Топлофикация”, съобщава БТВ.

На около 49% ще им се наложи да доплащат, а 49,75 на сто ще получат суми, поясни Зафиров. Вторите ще могат да изберат или да получат парите си в брой или да оставят сумата за покриване на следваща сметка.

2,9% от клиентите на дружество все още не са осигурили достъп за отчет на уредите и на основание Наредбата за топлоснабдяване и методиката за дялово разпределение те имат начислени сметки на максимална мощност на отоплителните тела.

„В такива случаи клиентите могат да поискат от своя топлинен счетоводител допълнителна дата за отчет на уредите или преразглеждане на изравнителните сметки, като срокът за такава молба е до началото на октомври. Трябва да се знае обаче, че в резултат от допълнителния отчет сметките на останалите клиенти в цялата сграда могат да претърпят корекции”, предупреди общинският съветник.

3990 семейства в столицата няма да доплащат или да получават суми след изравнителните сметки, тъй като са били на месечен отчет, който включва водомерите за топла вода, сочат данни на изчислителния център на „Топлофикация”.

Задълженията на дружеството към "Булгаргаз" възлизат на 220 млн.лв., каза още Зарков, цитиран от "Фокус". По думите му обаче тези задължения са натрупани по времето, когато компанията е била държавна собственост и е била под ръководството на Министерство на икономиката и енергетиката.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички