Комерсант: Росатом изгуби България


Комерсант: Росатом изгуби България
Снимка:

484

Българският министър на икономиката Делян Добрев трябва да обяви днес в Москва решението на своята страна да се откаже от АЕЦ "Белене".

След почти пет години трудни преговори Русия все пак ще загуби проект на стойност 6,3 милиарда евро, започнат още през 80-те години на ХХ век, коментира вестник "Комерсант", цитиран от БГНЕС.

Сега вместо атомна централа България иска да построи нова газова ТЕЦ, а станалият ненужен атомен реактор да продаде или инсталира на старата АЕЦ "Козлодуй". Нещо повече София, която се отказва вече от втори голям проект с Москва, очаква да получи и отстъпка за цената на газа. Но източниците на "Комерсант" уверяват, че и без скандала около "Белене" никой не е обещавал отстъпки на България.

България окончателно се отказва от строителството на АЕЦ "Белене", а поръчаният на "Росатом" реактор за първия блок на станцията възнамерява или да продаде, или да постави като седми енергоблок на работещата АЕЦ "Козлодуй", съобщи вчера премиерът на страната Бойко Борисов.

Той обясни, че София не я устройва цената на проекта. 

Владимир Путин вече е предупреден, заяви Бойко Борисов. "Надявам се, че президентът Путин ще удържи на думата и ние ще се разделим като приятели по проекта", подчерта българският премиер.

Той обеща, че още днес новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще пристегне в Москва за среща с енергийния министър Сергей Шматко.

Решението за строителството на АЕЦ "Белене" с мощност 2 ГВт по съветски проект е взето още през 1981 г. През 1990 г. проектът е замразен. През 2002 г. е решено да бъде възобновен, а през 2008 г. "Атомстройекспорт" (АСЕ, дъщерна компания на "Росатом", строяща атомни централи в чужбина) и българската НЕК подписаха договор за изграждането на станцията.

Но след идването на власт на дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов проектът забуксува. Страните дълго спореха за цената и условията за строителство. Минималната цена, предложена от "Росатом", възлизаше на 6,3 милиарда евро, но и тази сума беше сметната за неприемлива от София.

Последните отлагания на проекта "Белене" българската страна мотивира с факта, че още не е получила окончателното решение за възвръщаемостта на инвестициите в атомната централа от британския финансов консултант HSBC.

Но, според източниците на "Комерсант", предварителният вариант на изчисленията е готов и е предоставен на българското правителство, той предвижда, че проектът ще се изплати за 20 години.

Днес пред в. "Труд" зам. енергийният министър Валентин Николов каза, че докладът на HSBC е готов, но не давал отговор дали трябва да строим “Белене”, или не.

От HSBC пресметнаха, че ако няма втора атомна централа, то това ще доведе до недостиг на мощности от 200 мегавата до 2020 г., но ние ще ги компенсираме с възобновяеми източници, обяснява той.

Според Борисов, София до момента не е взела конкретно решение, защото се е "надявала на западен инвеститор". В началото на годината източници съобщиха, че към проекта уж е проявил интерес някакъв американски инвестиционен фонд, но тази информация не беше потвърдена официално. През 2011 "Росатом" доведе в проекта европейски инвеститори – финландската "Фортум" и френската "Алтран", но това не убеди София.

В "Росатом" явно очакваха отказа. АСЕ вече започна да изтегля своите служители от строителната площадка. А на 21 март господин Сергей Кириенко заяви: "Ако българското правителство вземе решение, че не се нуждае от атомна станция, за нас това няма да бъде голям проблем. През миналата година ние удвоихме обема на своите договори, затова имаме къде да хвърляме сили".

Освен това, Кириенко даде да се разбере, че "българската страна не плаща навреме за произведеното оборудване и вече е задлъжняла прилично, затова руските компании... са били принудени да се обърнат към съда".

Страните имат и друга почва за конфликт. На площадката, подготвяна за "Белене", се планира построяването на "съвременна газова електростанция", заяви Бойко Борисов.

За този проект ще бъдат използвани изчисленията на HSBC, в които трябва да бъдат заложени тарифите за електрическа енергия в България и съседните страни. Станцията може да работи с гориво, което ще идва по бъдещия газопровод "Южен поток" - проект на "Газпром", и "Набуко" - проект на Европейския съюз, заяви премиерът, давайки да се разбере, че България има с какво да окаже натиск върху Русия.

Нещо повече, Бойко Борисов се е опитал да постави условия на Москва, искайки от Владимир Путин доставки на газ без посредници (става дума за швейцарската Overgas Inc) и намаления на съществуващите цени. "Казах му, че Германия плаща 330 долара за руски газ, а България – почти 600 долара", разкри Борисов същността на своя разговор с Путин.

Най-големият доставчик на газ за България е руската "Газпром". От монополиста отказаха да коментират българските планове за изграждането на нова газова станция, но източници на "Комерсант" от "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал намаление на цената на газа за новия проект".

Един от събеседниците на "Комерсант" припомни, че АЕЦ "Белене" беше един от приоритетните руски проекти в България, "с който бяха обвързани и доставките на други неща", а изведнъж "излиза нито доставки (по-конкретно от контролираните от "Газпромбанк" "Ижоровски заводи" - бел. "Комерсант"), а искат й да получат отстъпка от цената на газа". Още повече, че през декември 2011 г.

България се отказа от още един голям проект с Русия – за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. В същото време България е един от ключовите партньори на "Газпром" в "Южен поток", строителството на който трябва да започне в края на годината. Тръбата трябва да излезе от Черно море именно в България.

През декември страната даде на "Южен поток" статут на приоритет национален проект. Но даже за такова съдействие "Газпром" не е обещавал отстъпки на България, заявяват източниците на "Комерсант", защото тя "и така ще печели от транзита на газ".

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички