Коммерсант: България заплашва Газпром с отказ от Южен поток


Коммерсант: България заплашва Газпром с отказ от Южен поток
Снимка:

416

Позициите на „Газпром" на световната арена стават все по-нестабилни. Към проблемите с антимонополния регулатор се прибави и заплахата на България да се откаже от сътрудничеството в рамките на строителството на газопровода „Южен поток".

 Всичко това повишава шансовете на Украйна както на преговорите с руския монополист, така и в Стокхолмския арбитраж, отбелязват анализатори.

Впрочем, украинските власти засега не бързат да се възползват от преимуществото си, предпочитайки да заплашват руския газов гигант с дългосрочни планове по диверсификация, пише руският вестник „Коммерсантъ", цитиран от Кросс.

В статията се припомнят думите на българския премиер Бойко Борисов, който в петък заяви, че България може да се откаже от „Южен поток", ако Русия продължава да настоява София да й изплати 1 милиард евро неустойка за проваления строеж на АЕЦ „Белене".

Проблемите със строежа на газопровода заплашват с фиаско плановете на Русия да намали с една трета обемът на транзитирания газ през украинската газопреносна система, като го пренасочи по обходен маршрут. Газопроводът трябва да мине по дъното на Черно море, през териториите на България, Гърция, Италия и на Балканите. Отказът на България от участието в проекта, го прави практически неосъществим, коментира изданието.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички