Кончината на саудитския крал оскъпи петрола


Кончината на саудитския крал оскъпи петрола
Снимка: Getty Images/Guliver

1947

Цената на петрола се покачи след новината за смъртта на краля на Саудитска Арабия. Страната е най-големият износител на петрол в света и е вторият по големина производител след САЩ. Кончината на краля обаче може да предизвика несигурност в петролната политика в региона, пише френският в. Le Monde.

Барелът суров лек петрол (WTI) с доставка през март поскъпна с 0,99 долара или 2,09% до 47,3 долара в Азия. Барелът сорт „Брент" за същия период се покачи с 1,01 долар или 2,08% до 49, 53 долара.

Петролът загуби повече от 50% от стойността си след пика през юни 2014 г. под влияние на голямото предлагане - повишено производство в САЩ и вяло търсене. Петролният пазар разчиташе на ОПК да подкрепи цените, като намали продукцията, но това не се случи. Повечето страни, сред които и Саудитска Арабия, предпочетоха да запазят тенденцията, а с това и конкурентното си предимство, пише "Мениджър".

12-те страни от ОПЕК, които осигуряват 1/3 от световния добив на петрол, решиха в края на ноември да подкрепят тавана на производство от 30 млн. барела на ден през следващите шест месеца. Някои експерти видяха в това решение желание да се ограничи експлоатацията на шистов газ в САЩ.

Генералният секретар на ОПЕК Абдула ел Бадри заяви вчера, че политиката на организацията се опира на „чисто икономически" аргументи и не е насочена срещу определена страна.

Ключов момент в следващите дни и седмици ще е дали новият саудитски крал Салман ще потвърди поста на действащия министър на петрола Али ал Наими, архитект на петролната стратегия на страната от 1995 г. насам.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички