Консултант на кандидат-инвеститора: Белене струва 8 млрд. евро


Консултант на кандидат-инвеститора: Белене струва 8 млрд. евро
Снимка:

6690

"8 млрд. евро е оценката за цялостната цена на проекта "Белене" в момента и в нея се включва всичко." Това каза Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и консултант на кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС.

Така в тази цена влизат изкупуване на сега съществуващото оборудване, прилежащата инфраструктура, включително и за разпределителната уредба за двата реактора.

"Те казаха, че ядреният ректор ще остане руски, а останалата – цялата част ще бъде сменена, след като купят проекта. Като автоматиката на реактора не е руска, а останалата цялата част ще бъде сменена", обясни Манчев за технологията.

"В състава на "Глобал Пауър Консорциум" освен американския фонд "Куантум груп" влизат и още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор", съобщи още той. В консорциума има само американски и една западноевропейска фирма. Той отказа да посочи обаче за пореден път кои са те.

Що се отнася до информациите, че единият от хората, с които работи, е глобен в Италия за това, че Арун Савкур е манипулирал борсова информация, Манчев препрати въпроса към други големи компании, които работят в нашата страна. "Всеки трябва да си внимава със сделките", каза той и обясни, че понякога се плаща. "Така работи целият стопански живот в цял свят. Смятате, че Бил Гейтс, Уорън Бъфет и останалите не са били глобявани ли – глобявани са и още как. И не е притеснително да работим с тях или че Шеврон не е глобяван", каза той. 

Редактор: Петър Проданов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички