Костов: АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен проект


Костов: АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен проект
Снимка:

7069

"АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен проект." Това каза Иван Костов, председател на ДСБ, в интервю за предаването на Нова телевизия "На четири очи".

Той заяви, че цената на централата е общо 11 милиарда и 600 милиона евро, предаде БГНЕС.

Костов застана зад мнението на премиера Бойко Борисов, че БСП не са имали никакво намерение да реализират проекта. "Проблемът е, че няма кой да застане като инвеститор да построи тази централа. Няма кой да поеме кредит и след това да обслужва този кредит в продължение на много години. Защото става въпрос наистина за огромни инвестиции, тоест няма субект отсреща. И би трябвало този субект да бъде българската държава. Затова двете правителства – на Симеон Сакскобургготски, който отвори това строителство, и на господин Станишев, са извършили разходи неправомерно. Що се отнася до това изявление на президента Първанов, че ще строят АЕЦ "Белене" и че това е кауза на БСП, искам да кажа, че това е провокация срещу голямото национално съгласие, което има в Народното събрание против изграждането на АЕЦ "Белене", допълни Иван Костов.

Прогнозата на Костов е: За да бъде жизнеспособен АЕЦ "Белене", цената на тока при 50 години действие на централата, ако се построи, би трябвало да надхвърля 15-20 евро цента на киловатчас, не 5,4 стотинки, както е сега. Това означава, че токът от подобна централа никога не може да е евтин.

"10 години опонираме на изграждането на "Белене", следим внимателно всичко, което става и не е трудно да разчетем значите, които оставят политиците след себе си", каза Костов в отговор на въпроса откъде има шпиони в кабинета "Борисов".

е съм привърженик на шистовия газ, привърженик съм на енергийната сигурност и независимост на България", каза Костов по темата. "Въпросът е какво сме в състояние да приемем срещу тази енергийна сигурност и независимост – дали ще плащаме или ще имаме свои собствени алтернативи. Тези алтернативи ще са за цялата ни икономика", каза още Иван Костов.

"Дали България ще дупчи или няма да дупчи за шистов газ в непосредствена близост до страната ще се появи газ, който ще търси пазар – това ще е полски, словашки, румънски, израелски. Този газ ще дойде до България и аз искрено се надявам монополния доставчик в България да свали цените и то много сериозно, за да се конкурира с тези алтернативни доставчици", коментира Костов.

"Тогава независимо дали България ще произвежда свои или ще внася от чужди пазари, тя във всеки случаи ще разчита на газ с много по-ниска цена. Тоест, от геополитическа гледна точка Русия няма да може да задържи позициите, които има в Югоизточна Европа на ниво, в което на момента ги държи", прогнозира Иван Костов.

"Мораториумът за проучванията за шистов газ ще бъде свален", добави Костов, който внесе и проекторешение за това в Народното събрание. "Този мораториум пречи да бъдат проучвани българските недра. Това, което се забрани с тази прибърза забрана, писана на коляно, забрани нормалния добив на газ в България - тя забрани 200 осъществени досега сондажа. Тази забрана влезе в противоречия с БАН и Минно-геоложкия университет", заяви още Иван Костов.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички