Куюмджиев: Няма предпоставки за поскъпване на тока през 2014


Куюмджиев: Няма предпоставки за поскъпване на тока през 2014
Снимка:

742

Няма предпоставки за увеличаване на цената на електроенергията през следващата година, освен ако не се случат някакви извънредни обстоятелства. Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия Явор Куюмджиев, предаде КРОСС.

Ще се въведе много строга система кога ще се пристъпи към изключване на подаването на тока и това няма да става след първото закъснение и неплащане на фактура, а това ще става след неплащането на поне две фактури - което би доказало в някаква степен системно неплащане на тока, отбеляза Явор Куюмджиев. Това се прави с цел да не се плаща постоянно такса „включване", което досега се е случвало след неплащането още на първата сметка от страна на потребителите, уточни той.

По думите му има две причини за разликите в сметките на потребителите за юли и август. Едната причина е, че всички ЕРП-та имат период на отчитане, който навлиза в двата месеца - юли и август. Тоест сметките се изчисляват от 20 юли например до 20 август, тоест десет дена са на старата цена и двадесет на новата цена.

„Това, което трябва да гледаме внимателно всъщност е потреблението - ако при еднакво потребление сметката е по-голяма - това е нарушение на закона и хората трябва да сигнализират и ние ги призоваваме към това, каза той. Ако има по-голямо потребление - то тогава е нормално сметката да е по-голяма”, коментира Куюмджиев. Той уточни, че на всеки клиент ще се дава възможността два пъти годишно да поиска от съответното ЕРП разбивка на своята цена, в която той ще получи с подробности и по компоненти какво и колко точно е потребил като електроенергия.

Според депутата от ГЕРБ Станислав Иванов чувството на хората през февруари и сега е, че има нещо нередно, че нещо се случва и нещо не е наред при сметките за ток. Той призова управляващите да обяснят на хората защо се получава това разминаване. Задълженията във фактурите на хората сега просто са прехвърлени от едната част на фактурата в другата част на фактурата и всъщност така се прикрива, че всъщност няма никакво намаление в цената на електроенергията, смята депутатът от ГЕРБ. Иванов повтори въпроса от вчера на Делян Добрев, зададен в парламентарната комисия по енергетика - Ако тези пари в момента, с които се покрива сега 5-процентното намаление на тока, които са дадени от страна на НЕК, най-накрая няма ли държавата да ги върне тези средства. Според депутата от ГЕРБ това изкуствено намаление на тока ще ни се върне накрая на годината като бумеранг през бюджета и всъщност ние ще си платим все пак това намаление, заяви депутатът от ГЕРБ.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички