Квартали в Добрич минават на светодиодно осветление


Квартали в Добрич минават на светодиодно осветление
Снимка:

2133

В община Добрич се предвиждат редица мерки за подобряване на енергийната ефективност. Общината получи финансиране от Международен фонд "Козлодуй" за извършване на енергийно ефективни мерки в три обекта, съобщава БГНЕС.

Ще бъде подобрена енергийната ефективност на ОУ "Панайот Волов" и Диагностично консултативен център – 2. Средства ще бъдат отпуснати и за подмяна на част от уличното осветление в Добрич. Още тази седмица се очаква да започнат дейностите по сградата на ОУ "Панайот Волов", като ремонтът трябва да приключи до началото на новата учебна година. Общата финансова стойност на строително-монтажните работи за училището възлиза на 276 780 евро. С парите ще бъде извършено саниране на фасадите на сградата, хидро- и топлоизолация на покрива и монтаж на PVC дограма. Очаква се след ремонта да се икономисат 19 763 евро от топлоизолацията на стените и покрива и 14 980 евро от подмяната на дограмата. Вложените средства ще се изплатят за по-малко от осем години.

196 380 евро ще бъдат вложени в ремонтните дейности по сградата на ДКЦ 2. Ще се извърши саниране на фасадите и монтаж на PVC дограма. Очакваните годишни икономии тук възлизат на 7 470 евро от външната топлоизолация на стените и 19 117 евро от подмяната на дограмата. И тук инвестицията ще се изплати за по-малко от 8 години.

Предвиденият финансов ресурс за подмяна на част от осветителните тела по улиците на Добрич възлиза на 359 617 евро. Предвижда се реконструкция на уличното осветление, включително подмяна на натриевите лампи с високо налягане със светодиодни осветители. Благодарение на това ще се постигне икономия на електроенергия и разходи по поддръжка. Употребата на по-малко енергия води до намаляване на емисиите на парникови газове. Новото улично осветление ще бъде монтирано в кварталите "Добротица", "Дружба", "Христо Ботев" и централна градска част. След приключване на дейностите по подмяна на осветлението се очаква годишна икономия на електрическа енергия от 515 568 КВтч и спестяване на емисии от парникови газове – 424,85 т. CO2. В пари това се равнява на 82 491 лв. Очакваната икономия от разходи по бъдещата поддръжка са почти 27 хил. лв. годишно.

Строителните дейности по сградите на ОУ "Панайот Волов" и ДКЦ 2 ще се извършват от Обединение "ЕНЕРГО-ВОД".

Общият размер на финансирането, предоставено от Международен фонд "Козлодуй" е 832 777 евро, или 1 665 550 лв.

Изпълнението на проекта допринася за осъществяване на целите заложени в Общинската енергийна програма 2008-2013 г., както и с дългосрочните приоритети в Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Общината "Енергийно устойчив Добрич 2020", разработен във връзка с поетите от Община Добрич ангажименти по Споразумение на кметовете.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички