Квебек спира всички сондажи за шистов газ до есента на 2013


Квебек спира всички сондажи за шистов газ до есента на 2013
Снимка:

288

Канадският комитет натоварен с изследване на последиците от евентуален добив на шистов газ в Квебек затвори вратата за използване на метода "хидравлично разбиване" за най-малко една година, дори за научни изследвания.

При създаването на този комитет за стратегическо развитие на средата и шистовия газ през 2011 г. беше договорено, че нови сондажи за газ могат да се правят с научна цел.

Предприемачите трябваше да отправят молба до комитета, който можеше да даде препоръки на Министерството на околната среда на Квебек да разреши изследване и добив на значителните залежи в долината Сен Лорен.

"Комитетът няма да препоръча на министъра да разрешава проекти за хидравлично разбиване, насочени към изследване или добив на шистов газ, докато не се получат повече знания. Оттук и отлагането на финалния доклад за есента на 2013 година", се казва в съобщение на комитета,  цитирано от БГНЕС.

Констатира се, че икономическия и социалния контекст не е подходящ за реализирането на дейности по сондиране от индустрията свързана с шистовия газ.

Експлоатацията на залежите на шистов газ в скалните формации богати на хидрокарбонати се сблъсква със силна опозиция в Квебек, въпреки обещанията за значителни печалби от индустрията.

Методът хидравлично разбиване, при който в земните недра се инжектира под огромно налягане голямо количество вода с химикали и пясък, за да се освободи хванатия в скалната прегръдка газ, е обвиняван от еколозите, че замърсява и подпочвените води и въздуха.

Франция беше първата страна, която забрани със закон хидравличното разбиване – единственият засега начин за добив на този газ, но текстът на закона разрешава научни дейности.

В България действа мораториум върху цялостното използването на метода, но преди няколко дни икономическият министър Делян Добрев, намекна, че темата не е затворена.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички