КЗК разреши на „Лукойл” да си купи вятърни мощности


КЗК разреши на „Лукойл” да си купи вятърни мощности
Снимка:

905

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделка, при която дружеството „Лукерг Реню” ще придобие няколко други фирми, които се занимават с продажба на еленергия от възобновяеми източници на едро. Това става ясно от решение на КЗК. Участие в „Лукерг Ребю” има дъщерно дружество на „Лукойл”.

Дейността на придобитите дружества „Глобо Енерджи” ЕООД, „Марк 1” ЕООД, „Марк 2” ЕООД,  „УП България 4” ЕООД   е свързана с експлоатация на вятърни турбогенератори за производство на ток и се извършва в района на село Храброво.

Самата „Лукерг Реню” е собственост на "Лукойл-Екоенерго" (100% дъщерно дружество на "Лукойл") и италианската компания "ЕРГ Риню (ERG Renew). Не е изненадващо, че „Лукойл” продължава да се интересува от възобновяемите източници – тя все повече разширява дела си в тази сфера. През март т.г. например компанията купи три малки вятърни парка край Каварна („Уинд Парк Каварна Иист”, „Уинд Парк Каварна Уест”, „Кей Енд Ес Енерджи”) .

Според решението на КЗК настоящата сделка се „разглежда като продължение на инвестиционната политика на групата за придобиване и развиване на вятърни електроцентрали”.

Руската „Лукойл” притежава предприятия за преработка на нефт и газ в Украйна, България, Румъния, Италия, както и бензиностанции в Русия, Централна Азия, Източна и Западна Европа, САЩ. В България компанията е основен играч на енергийния пазар чрез рафинерията в Бургас и бензиностанциите си.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички