Липсата на реформи в енергетиката удря сериозно държавата


Липсата на реформи в енергетиката удря сериозно държавата
Снимка:

532

800 млн. до 1 млрд. лева годишно губи България, тъй като не осъществява необходимата реформа в енергийния сектор. И ако няма реформа, за всяка година, в която се бавим, трябва да плащаме по милиард лева, за да задържим текущата цена на тока. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев, който днес представи данните от доклада на Световната банка за българския енергиен сектор.

Василев обясни, че според констатациите на Световната банка до 2030 година страната ни ще натрупа 13 млрд. лева задължения за изкупуване на енергийни мощности, което е 1.16% от БВП на страната.

„Ако не реструктурираме сектора, всяка година ние трябва да даваме по 1 млрд. лева, за да запазим цените на текущите нива. Дори и да увеличим цените за електроенергия, ние пак трябва да намираме тези средства, което е трудна задача”, коментира енергийният министър, цитиран от Агенция "Фокус". Той посочи още, че според Световната банка единствено 12 на сто от хората, които са енергийно бедни, получават вид помощи.

„Изоставили сме най-бедната част от населението без да им помагаме в моменти, когато покачваме цените”, подчерта Асен Василев. По думите му Световната банка призовава за агресивно започване на изпълнението на програма за енергийна ефективност, пълно разкриване на всички конфликти на интереси, доходи и обвързаности на всички държавни служители, депутати и работещи в сектора на енергетиката. Не на последно място Световната банка иска и премахване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Либерализацията на енергийния пазар в България започва доста късно, ако сравним нещата с останалите страни-членки на ЕС. Това заяви и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която представи окончателния доклад от проверката на ЕК в сектора енергетика.

Според захариева анализите на Световната банка и Европейската комисия представят картината такава, каквато е. „Това е добро начало за следващото правителство”, отбеляза Захариева. По думите й в доклада се посочва, че моделът на либерализиране е хибриден, а резултатите не са оптимални и са утежнени от намаленото потребление на електроенергия и на намаления на износа на електроенегия.

„Българската икономиката е четири пъти по-ниско енергийно ефективно, в сравнение с други страни. Високо негативно мнение за сектора, както и недоверие на обществото в сектора на енергетиката”, се посочва още в доклада на ЕК.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички