М. Димитров: Намалението от 11% на природния газ не е достатъчно


М. Димитров: Намалението от 11% на природния газ не е достатъчно
Снимка:

4787

"Ако Русия има толкова голям интерес към "Южен поток", трябва да отстъпи в своите претенции, така че проектът да бъде печеливши поносим за България, включително и като допълнително условие трябва да бъде поставено намаляването на цената на природния газ за България. Това намаление от 11% не е достатъчно. България в момента купува от Русия газ при най-високите възможни цени в целия ЕС и това е последният договор на Тройната коалиция." Това каза лидерът на СДС Мартин Димитров в предаването "Неделя 150" по БНР.

Според Димитров би трябвало да се намалят цените на парното и тока заради по-евтиния газ. Димитров заяви, че от СДС искат намаляване на цената на природния газ с 20%. "Държим това намаление да бъде пряко отразено в цената на парното по най-бързия начин, иначе няма смисъл от такова споразумение."

"Спирането на АЕЦ "Белене" е голям успех за нас от СДС и Синята коалиция, защото това беше проект, с който буквално щеше да фалира българската държава. Очевидно "Южен поток" представлява сериозен интерес на Русия. Ангажиментът на българското правителство е до март 2013 година да има сериозен прогрес по проекта. Мен ме притесняват няколко неща. Първо - българската газопреносна мрежа не може да влее или да попадне вътре в "Южен поток", т.е. ако някой си мисли със създаването на ново трасе да ни дръпне част от мрежата, това ще бъде грешка.

Втората опасност е, че трябва законово да си гарантираме, че въпреки "Южен поток" няма да намалее натовареността на досегашната газопреносната ни мрежа и транзитните доставки от Русия, така че таксите, които взимаме ще са допълни към сегашните, а няма да ги заменят. На трето място е финансирането на "Южен поток". Става въпрос за доста пари. Трябва да бъде измислено по начин, по който бюджета не е пряко натоварен. Ако тези три неща бъдат решение, проектът ще може да се реализира, обясни Димитров.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че в ОЦК –Кърджали е трябвало да бъде намерен голям инвеститор, които да гарантира поне близки до европейските условия на труд за хората, работещи там. "Не познавам Валентин Захариев", беше категоричен той и подчерта, че със сигурност Захариев не е давал пари на СДС.

"Въпросът е, че контролните механизми на държавата веднага трябва да се задействат по отношение на всеки бизнесмен, който не спазва правилата. Тези хора, ако не усетят, че срещу тях стои държавата утре ще дойде следващият Валентин Захариев. Моделът не е премиерът да обикаля насам нататък, не че има нещо лошо, но въпросът е да има системен подход, т. е. да се направи анализ, да се види кои предприятия действат по този начин и прокуратурата да си влезе в ролята. И не само прокуратурата, но и МВР", заяви Димитров.

Лидерът на СДС заяви, че ще се направи дясно обединение, но без ГЕРБ. "Всяка добра идея ще бъде подкрепена от нас, но някакви такива безпринципни коалиции в сегашния парламент са безсмислени", каза лидерът на СДС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички