Меркел: Германската промишленост споделя мнението ми за „Северен поток 2“


Меркел: Германската промишленост споделя мнението ми за „Северен поток 2“
Снимка: Getty images/Guliver

3821

Германският канцлер Ангела Меркел счита, че немските икономически кръгове споделят мнението ѝ за реализацията на газопровода „Северен поток 2“. Тя заяви това във вторник в Берлин по време на икономическата конференция „Ден на германската промишленост“. Това предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Меркел отбеляза, че за обезпечаването на надеждно енергоснабдяване на Германия в светлината на отказа на Берлин от атомната енергия и въглищата „трябва да се залага на такива енергоносители, като газта“. „Затова аз винаги съм се застъпвала с това, че наред с транзита (на газ) през Украйна може да бъде построен тръбопровода „Северен поток 2“, заяви главата на германското правителство. „Мисля, че тук нашето мнение не се различава“, добави тя, като се обърна към участниците в конференцията.

„Северен поток 2“ предполага строителството на газопровод с две нитки с обща мощност 55 млрд. куб. м. газ в година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро, а пускането на газопровода се очаква до края на годината.

Категорично против новия тръбопровод от Русия към Европа се обявяват САЩ. Вашингтон неведнъж е заплашвал да въведе санкции против проекта и неговите европейски участници. Според мнението на руските власти, това може да бъде свързано с опитите да се увеличи продажбата на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руския тръбопроводен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички