МИЕТ: 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ


МИЕТ: 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ
Снимка:

489

На фона на вълната от протести против проучванията за шистов газ в България, МИЕТ разпространи днес данни от проучване, според които по-голяма част от българите (75%), подкрепят проучванията при гаранции за еко-средата.

Изследването е проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.

На въпрос „Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?“ 64.8 на сто от анкетираните отговарят „да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване“, а 9.6% посочват отговор „да го направи задължително“.

18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района.

Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономичеките ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на „синьото гориво” чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).

Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението.

Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите.

Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности – за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда – изчерпателна, добре структурирана и вярна информация.

Трайков: Битува пълна неяснота по темата

79 на сто от хората формират мнението си за шистовия газ от телевизията, а "какво виждат там, всички знаете", коментира днес пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков.

Според него в момента "има вопиющ дефицит на информация по темата природен газ, добиван от шистови скали"

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички