Миньорите излизат на предупредителна едночасова стачка


Миньорите излизат на предупредителна едночасова стачка
Снимка:

628

От 8.00 до 9.00 ч. утре миньорите от рудници "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3" и работници и служители от Централно управление на Мини "Марица - Изток" ЕАД ще проведат едночасови предупредителни ефективни стачни действия.

Това съобщиха от пресцентровете на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В тях ще се включат всички работници и служители, които ще бъдат на работа в този ден.

Протестните действия ще се проведат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011 год. споразумение, съобщават синдикатите.

Междувременно днес ръководството на "Мини Марица-изток" внесе в Окръжен съд-Стара Загора иск за обявяване на стачката за незаконосъобразна, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Делото следва да се разгледа в седемдневен срок в открито заседание в присъствие на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза, допълват от фирмата. Тази законова процедура не спира обявените ефективни стачни действия, които според внесено на 6.01.2012 г. в деловодството на дружеството писмено уведомление, ще започнат от 14 януари 2012 г., пише в съобщението.

Усилията на мениджърския екип в посока на активен диалог продължават и днес, като до края на работния ден отново ще бъде поискано съгласието на синдикалните организации за водене на преговори пред Националния институт за помирение и арбитраж, след като в края на миналата седмица писмено отказаха да влязат в процедура за доброволен арбитраж и помирение, уточняват от компанията.

Декларираната от страна на представителите на работниците и служителите готовност за преговори на практика не се осъществява, като отхвърлят едностранно всички предоставени им от ръководството възможности, допълват от фирмата.

Ръководството остава отворено за нови преговори до постигане на споразумение между двете страни, като писмено е отправило покана до синдикалните ръководства за среща утре, 10 януари.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички