Може да има режим на тока, предупреждава енергийният министър


Може да има режим на тока, предупреждава енергийният министър
Снимка:

1031

Заради голямата междуфирмена задлъжнялост е напълно възможно в България да има режим на тока. Това заяви в интервю за bTV икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев.

Според него този сценарий може да стане факт, ако започнат да фалират едно по едно важни предприятия за енергийния сектор.

По думите му през последните години публичните дружества умишлено са били източвани – с ремонти на хартия и уж закупена техника. Той даде и конкретен пример – „Мини Марица Изток”, където миньорите нямали достатъчно багери, за да работят.

Интересен факт е, че в директорския борд на Българския енергиен холдинг (БЕХ) влязоха досегашният шеф на ТЕЦ „Марица Изток 2” инженер Георги Христозов и досегашният ръководител на финансовия отдел на предприятието Боян Боев. Беше съобщено, че директор на БЕХ става Христозов, но в интервю за „Нова телевизия” Стойнев каза, че всъщност най-вероятно директор ще е Боев.

Вчера Actualno.com писа, че Георги Христозов има присъда за валутна измама от 1989 година от Районния съд в Стара Загора, но е реабилитиран през 1991 година. Това поставя въпросът дали обаче Христозов има право на достъп до класифицирана информация – точно заради това Андонов беше освободен, тъй като срещу него тече разследване. Actualno.com изпрати запитване до Министерството на икономиката и енергетиката дали г-н Христозов има право на достъп до класифицирана информация при това положение. Според Закона за достъп до публична информация стандартният срок за отговор е 10 работни дни.

На въпрос защо правителството продължава в „грешните ходове”, визирайки отмененото назначение за зам.-министър в МВР с минало в структурите на СИК, както и назначението на Волен Сидеров за шеф на антикорупционната и етична комисия в НС, Стойнев заяви, че „трудно се намират компетентни хора с чисто минало – всеки в някакъв момент е правил грешки”.

Той изрази съгласие, че трябва нов тип политика – морална, така че хората да започнат да вярват на политиците. Въпреки това Драгомир Стойнев е категоричен, че още 6 месеца безвремие след евентуално сваляне на кабинета би било пагубно за икономиката и държавата.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички