Московски: Държавата не може да влияе върху цените на горивата


Московски: Държавата не може да влияе върху цените на горивата
Снимка:

6425

"Сложна е темата за пределните цени на горивата - държавата, на практика, няма много на брой сериозни механизми, за да влияе върху цените на горивата." Това каза министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при посещението си във Варна, предаде Агенция Фокус.

"Цените са предмет на абсолютна чисто пазарно търсене и предлагане. Ясна е конструкцията на цената на горивата – стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз-данък и търговски печалби, както и малкия процент на биогориво, което влиза вътре", обясни министърът.

"Много са малко механизмите, които пряко държавата може да упражни, затова аз няколко пъти казах, че ако се стигне до вариант, в които държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата – това което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през т.нар. процес на дерогация в Брюксел – особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел. Ако цените тръгнат в неконтролиума посока, вероятно Европа ще излезе със становище", смята министър Московски.

По единично държавите едва ли биха могли да вземат подобно решение.

Той също така коментира задържането на българския кораб „Свети Николай” в Испания.

"Задържането на кораба ще се отрази негативно на българския флаг", каза министърът. "За съжаление, се оказва, че корабът и моряците са българи. Надявам се, следствието да се развива в такава посока, че голяма част от моряците да се окажат невинни, т.е. че не са знаели какъв товар има на кораба, каза той.

Редактор: Георги Иванов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички