МОСВ спря два опасни за птиците ветропарка в Добруджа


МОСВ спря два опасни за птиците ветропарка в Добруджа
Снимка:

525

Министърът на околната среда и водите отмени две решения по ОВОС на Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна, разрешаващи изграждането на два големи ветропарка в Добруджа.

Отмяната дойде след подадени жалби от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани, съобщиха от БДЗП.

Спрените ветроенергийни паркове, състоящи се съответно от 150 ветрогенератора („Генерал Тошево”) и 95 ветрогенератора („Смин”), беше предвидено да бъдат изградени в една от най-интензивните части на миграционния път Via Pontica, както и в опасна близост до Защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Някои от ветрогенераторите щяха да бъдат разположени само на няколко стотин метра от границата на Защитена зона „Дуранкулашко езеро”, което е природен обект от европейско и световно значение.

През зимата тук се концентрират десетки хиляди патици и гъски, сред които и световно застрашената червеногуша гъска. През миграционния период през Крайморска Добруджа преминават хиляди щъркели, пеликани и грабливи птици.

Решенията, с които директорът на РИОСВ – Варна одобрява изграждането на ветропарковете „Генерал Тошево” и „Смин” са взети на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и непълни оценки за съвместимост, които не отговарят на нормативните изисквания, и на изискванията на ЕС.

Българското дружество за защита на птиците се бори срещу изграждането на ветропаркове в райони важни за птиците още от 2004 година. Дружеството сезира Европейската комисия за изграждането на ветропаркове в района на Калиакра. Наказателната процедура по този случай е в своята финална фаза.

На 21 юни тази година България получи последно предупреждение относно увреждането на Калиакра. В ход е и втора наказателна процедура за липсата на цялостна защита на Натура 2000 зоните, като най-честите нарушения са свързани с изграждане на вятърни паркове.

Неведнъж сме информирали обществото, че бумът на възобновяемите енергийни източници заплашва природата на България, посочват от Дружеството за защита на птиците.

Липсата на пазарни механизми при изкупуването на произведената енергия и на ограничения при развитието им в ценни природни територии доведе до бум в инвестиционните намерения със съответния негативен социален ефект (повишена цена на ел. енергията) и увреждане на ценни природни местообитания.

Ветропарковете са особено опасни за едрите, реещи се птици като щъркели, орли и лешояди. Дори само едно прелитане в района на перките може да бъде фатално за тях, както това вече се случи с един белоглав лешояд, който беше разсечен от ветрогенератор в района на Калиакра“, коментира Стойчо Стойчев, директор по природозащита в БДЗП.

БДЗП благодари на министъра на околната среда и водите Нона Караджова за отмяната на решенията, разрешаващи изграждането на двата опасни ветропарка.

От там изразяват надежда, че правителството ще намери механизми да спре изграждането и на други ветропаркове във важни за птиците места, получили разрешение за изграждане при опорочени процедури.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички