"Набуко" напредва с пълна сила в Румъния


"Набуко" напредва с пълна сила в Румъния
Снимка:

510

Президентът на Румъния Траян Бъсеску обнародва закон свързан с мерките необходими за развитието на тръбопровода за природен газ "Набуко". В него той е квалифициран като проект от национален интерес и обществена полза за Румъния, съобщават от "Набуко".

Законът изброява и уточнява мерките, от различни области, необходими за завършването на проекта за газопровод "Набуко". Сред тях са екологични и регулаторни теми, както и мерки свързани с правото на достъп и придобиване на имоти и различни технически въпроси. Така нареченият "Специален закон за Набуко" допълнително консолидира регулаторната рамка свързана с проекта за газопровод. Законът бе приет от Румънския парламент на 21 май 2013 година.

Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" каза: "Румъния е ключов партньор в успеха на тръбопровода "Набуко", както показа и приключилата на 21 май среща на комитета на "Набуко" в Букурещ. Ние приветстваме одобрението на закона, политическата подкрепа и непробиваемата юридическа рамка, на която се радва проекта. "Набуко" продължава да се развива успешно в юридически, политически, технически и в инженерен план. Румъния е на път да стане третата държава, която ще приключи процедурата по издаване на екологично одобрение за проекта, след като това направиха Унгария и България. Продължаваме да работим, за да гарантираме, че когато каспийският газ е готов за износ, ние ще сме готови да го поемем."

Влад Павловски, управляващ директор на "Набуко Румъния" заяви: "Приемането на този закон, след сериозни дебати, е позитивна крачка към финализирането на проекта в Румъния. Нашият приоритет си остава да работим за одобрението на ОВОС. Уверени сме, че с помощта на румънските власти съвсем скоро ще приключим и този етап. Фокусирани сме върху въпроса с ползването на земята и опростяване на процедурата за издаване на строителни разрешителни. Ние ще продължим да работим с гражданите, с местните и държавните власти по развитието на проекта." Националната "Набуко" компания в Румъния съобщи също, че успешно е приключила публичните обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), част от процедурата за одобрение на територията на страната. Публичните обсъждания се проведоха между 8 и 15 май, в 24 населени места, в 5 региона, по протежението на тръбопровода на румънска територия.

Публичните обсъждания бяха организирани от "Набуко Румъния" заедно с Националната агенция за защита на околната среда и местните и поделения, както и представители на местната власт на 24 селища.

Газопроводът "Набуко" е най-късият път за достъп до пазарите от региона на Югоизточна Европа. Само "Набуко" осигурява директен достъп до всички държави на Балканите, както и Гърция и Италия.

Той ще се свърже с Трансанадоския газопровод (TANAP) на турско-българската граница и ще транспортира газ през България, Румъния, Унгария до Централноевропейския газово разпределителен център в Баумгартен, Австрия. От там газът може да достигне до над 500 млн. клиенти в цяла Европа

Нормативната база на проекта е обхватна и напълно завършена. Това включва ратифицирани Междуправителствени споразумения, Споразумения за подкрепа на проекта и изключение от Третият енергиен пакет на ЕС.

"Набуко" предлага гъвкаво решение за капацитета и осигурява значителни складови възможности по трасето. Екологичните разрешителни вече бяха издаде в Унгария, очакваме скоро да приключи процесът в Румъния и България. "Набуко" е най-технически напредналият проект с централизирана и интегрирана система за контрол и управление, която гарантира надеждност и сигурност по най-високите стандарти.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички