"Набуко" подкрепен от президентите на централноевропейските държави


"Набуко" подкрепен от президентите на централноевропейските държави
Снимка:

486

Mиналата седмица президентите на Австрия, България, Унгария и Румъния декларираха в писмо до президента на Азербайджан Илхам Алиев, подкрепиха "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" , съобщават от "Набуко".

Писмото бе по-късно подкрепено и от Турция, както посочи австрийският президент Хайнц Фишер. Важно предимство на "Набуко", както подчерта австрийският президент на проведена наскоро конференция, е, че проектът наистина ще диверсифицира енергийните доставки за страните от Централна и Източна Европа, които са силно зависими от руски внос. Румънският президент Траян Бъсеску подчерта също, че проектът ще подпомогне не само държавите, през които минава, но и съседни държави като Полша. За разлика от други проекти "Набуко" ще пренася каспийски газ до стратегическия газоворазпределителен център в Баумгартен, Австрия, през който ще бъде достъпен за по-широкия европейски пазар.

Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ", заяви: "Това становище на подкрепа от страна на президентите на държавите, през които преминава газопровода, ясно демонстрира, че проекта "Набуко" е от най-голямо стратегическо значение за създаването Южния Европейски газов коридор. Политическата подкрепа и големият интерес, който наблюдаваме към заявяването на капацитет от "Набуко" в процедурата "Отворен сезон", доказват сериозната необходимост от транспортирането на каспийски газ по "Набуко". Подкрепата на Турция, като сериозен партньор за транзит на газ към Европа, е ключово предимство за проекта. Оставаме силно уверени, че уникалният за нашия проект достъп до пазарите на Централна Европа, Южна Европа и Балканите ще гарантира, че газът от "Шах Дениз" ще пристигне в Европа по "Набуко".

Консорциумът "Шах Дениз II" ще вземе решение, по-късно този месец, по кой тръбопровод да транспортира газ до Европа през Южния газов коридор. В "Набуко" оставаме уверени, че предлагаме най-добрия избор за производителите и търговците на газ, както и за над 500 млн. потребители на територията на Европа.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички