"Набуко" прие решението на Шах-Дениз II, избра Трансадриатическия газопровод


"Набуко" прие решението на Шах-Дениз II, избра Трансадриатическия газопровод
Снимка:

1485

"Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" прие решението на консорциума "Шах Дениз II" да избере Трансадриатическия газопровод за износ на първоначалните количества от 10 млрд. куб. м газ за италианския пазар.

Решението е взето при оспорвана конкуренция между два пазара и е базирано на показателите им, съобщиха от "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

"Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" изказва своето разочарование, че новата планирана газова магистрала няма да бъде реализирана за тези количества от 10 млрд. куб. м газ от находището "Шах Дениз II". Необходимостта от диверсификация на доставките за газовия пазар на Европа остава, в частност за страните от Централна и Източна Европа. Оставаме уверени, че трасето на "Набуко" е единственото, което е способно да отговори на тези нужди. "Набуко" е уверен, че има и нови възможности базирани на алтернативни газови източници.

"Набуко" благодари на всички заинтересовани страни за тяхната трайна и силна подкрепа през последните 10 години. Предстои акционерите да обсъдят, следващите стъпки пред проекта "Набуко".

Изборът на TAP за завършване на първата фаза на Южния коридор дойде след период на интензивно оценяване, по време на който експерти от консорциума "Шах Дениз" оцениха алтернативните маршрути за износ, като използваха предварително обявените си критерии за подбор, а именно: търговска печалба, възможност за изпълнение на проекта, финансова възможност на изпълнителя, инженерен дизайн, прозрачност и спазване на регулациите, безопасно и ефективно управление на проекта, възможност за увеличаване на капацитета на тръбопровода, анализ на публичните политики.

Консорциумът "Шах Дениз" е договорил условията за продажбите си на газ с редица компании в Италия и Гърция. Освен това в ход са преговори за продажба на газ в България и "Шах Дениз" планира да изрази интерес към отвеждането на газопровод до тази страна.

"Шах Дениз" подкрепя междуправителствения меморандум за разбирателство от 23 май 2013 г., подкрепящ реализацията на TAP и на Йонийско-адриатическия газопровод (IAP), подписан от Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, и признат от Адриатическо-йонийския Съвет на 27 май 2013 година.

Следващата фаза е членовете на консорциума "Шах Дениз" да направят окончателно инвестиционно решение относно развитието на целия втори етап на проекта "Шах Дениз".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички