"Набуко" ще снабдява Западните Балкани с газ


"Набуко" ще снабдява Западните Балкани с газ
Снимка:

814

Правителствата на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция поставиха акцент върху потенциала на газопровода "Набуко" да доставя синьо гориво до пазарите на Западните Балкани и до страните от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чешката република и Унгария) в съвместна декларация, съобщиха от "Набуко".

Декларацията бе приета по време на петата среща на Комитета за "Набуко" в румънската столица Букурещ. Домакин на срещата на Комитета бе правителството на Румъния. Освен това правителствата изразиха ангажимента си да се включат в изграждането на необходимите интерконектори, за да осигурят доставките на газ до страни по направленията Южна, Централна и Северна Европа. Държавите членки на комитета призоваха Европейския съвет, във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз (ЕС) на 22 май, където ще се обсъжда и въпроса за окончателното създаване на Вътрешен енергиен пазар на ЕС, да отбележи по-широкия потенциал на "Набуко", който ще даде достъп на нови източници на газ, ще насърчи икономическия ръст и конкуренцията на европейско ниво. Страните от "Набуко" се обръщат и към Европейската комисия с апел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.

Участниците в срещата на Комитета приветстваха и постигнатия напредък по проекта след предишната сесия, състояла се през април в Будапеща, както и работата, извършена от властите в транзитните държави, за да се гарантира успешното финализиране на проекта. В частност те подчертаха усилията на Данъчния подкомитет на "Набуко" за уреждане на въпросите с данъчното облагане, породени от Междуправителственото споразумение за "Набуко" и неговите подробни препоръки, засягащи прилагането на фискални разпоредби. Държавите членки вече разполагат с експертен опит в рамките на Комитета за "Набуко", за да изработят необходимите данъчни инструменти или споразумения, като ги съобразят с националните си законодателства.

Франк Зиберт, главен финансов директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ заяви: "Инвеститорите се нуждаят от предсказуемост и стабилност, особено когато става въпрос за парични потоци. Сега постигнахме основата по тези въпроси, благодарение на препоръките на Данъчния подкомитет на "Набуко". Декларацията подчертава значението на факта, че проектите за "Набуко" и Трансанадолския газопровод (TANAP) са взаимно допълващи се, и приветства постигнатия прогрес в реализацията на TANAP от властите в Турция и Азербайджан. Делегации от двете страни също присъстваха на срещата в Букурещ. Наскоро бе сключен Меморандум за разбирателство между "Набуко" и TANAP, за да се осигури ефективно сътрудничество при осъществяването на двата проекта.

Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ каза: "Постигнахме няколко важни неща след срещата на комитета за "Набуко" в Букурещ: България стана втората държава, издала екологично разрешение за строителство на "Набуко"; стартирахме регистрационната фаза на процедурата "Открит сезон" с нива на интерес, които надхвърлят очакванията. Националните регулаторни органи също така дадоха на "Набуко" удължаване на освобождаването на проекта от изискванията за достъп на трети страни съгласно законодателството на ЕС, в съответствие с графика за доставка на газ от находището "Шах Дениз". "Набуко" е най-краткият маршрут към пазарите на Югоизточна Европа и остава най-добрият вариант за стартиране на Южния газов коридор".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички