Набуко започна процедурата по ОВОС за българска територия


Набуко започна процедурата по ОВОС за българска територия
Снимка:

382

Стартира процесът по Оценка на въздействието на газопровода Набуко върху околната среда в България.

Набуко Газ Пайплайн България ЕООД обяви днес, че документацията за трасето от 422 км. на българска територия от газопровод Набуко, свързана с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е официално предадена за одобрение.

Документацията, свързана с процедурата по ОВОС е внесена официално в Министерството на околната среда и водите на 31 октомври 2012 г.

По-рано тази година „Набуко” обяви приключването на процедурата по одобрение на ОВОС за трасето на тръбопровода на унгарска територия, с което получи последните 4 разрешителни през юни.

Проектът Набуко в България е в много напреднала фаза и ние поздравяваме местния екип с приключването на следващата стъпка в развитието му, коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ.

Очакваме и занапред да продължим отличното сътрудничество с властите. Ще се съобразим с техните бележки и съвети и ще работим с обществеността и различните заинтересовани страни в процеса по одобрение на ОВОС. Освен, че опосредства диверсификацията на доставките на енергийни ресурси и свободата на избор за българските потребители, „Набуко” ще създаде и стотици работни места в България, ще донесе 1 млрд. евро в инвестиции и данъци и ще създаде нови бизнес възможности, коментира Марий Косев, управляващ директор на „Националната Набуко компания”.

 Набуко (представляван в България от Набуко Газ Пайплайн България ЕООД), след консултации ще включи всички бележки на българските власти, произтичащи от официалния преглед на доклада.

Следващата стъпка е предоставянето на обществен достъп до доклада за ОВОС и провеждането на консултации по самото трасе, след което документацията ще бъде върната на властите за окончателно одобрение.

„Набуко” е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа.

Консорциумът за „Набуко” работи в тясно сътрудничество с консорциума „Шах Дениз II” и с „Транс-Анадолския газопровод” (TANAP) и е уверен, че предлага най-доброто решение за включването на нови източници на газ и доставка до широкия европейски пазар.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички