Най-оптимистичната цена на Белене е 10.35 млрд.евро


Най-оптимистичната цена на Белене е 10.35 млрд.евро
Снимка:

419

Според икономическия анализ на HSBC при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ Белене цената е 10.35 млрд.евро, което е над 22 милиарда лева.

Това каза днес премиерът Бойко Борисов. На сайта на МИЕТ има становище на консултанта, уточни той.

По-интересното, което казват по-нататък е, че около 75 евро/МВтч  (цената на АЕЦ Козлодуй към момента е 15 лв./МВтч, бел.р.) би могла да е струва тази енергия, добави премиерът.

Относно законосъобразността на обществената поръчка на АЕЦ "Белене" констатациите Агенцията за държавна финансова инспекция са за закононарушения и целият доклад е изпратен на прокуратурата, добави министър-председателят.

Само една от констатациите ще ви представя за мащаба на нарушенията, които са правени, даде анонс той.

Допълнение №3 е за дейности извън обхвата на офертата на Атомстройекспорт. Стойността на Допълнение № 3 от 10.06.2008 г. надвишава близо 2000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки, посочи Борисов.

Такава процедура не е проведена. Допълнението е сключено без да се прилага Законът за обществените поръчки, акцентира той.

В обобщението на доклада от проверката се казва, че процедурата по ЗОБ не е завършена, защото договарянето не е приключило с постигане на окончателни договорености по всички въпроси и въпреки това е взето решение за избор на изпълнител, коментира Борисов.

Надявам се скоро прокурорите да излязат с окончателни решения, изрази очакване премиерът.

И вече, когато имаме цена от 10.5 млрд.евро можем да цитираме и г-н Кириенко, който казва: как ще договорим крайна цена не беше окончателно решено, подчерта Борисов.

Имахме много преговори по този въпрос и днес смятам, че беше грешка, в т.ч. и наша, че това остана неуточнено, призна той.

В резултат на това се оказахме в задънена улица, защото е ясно, че цената не е 4 млрд. и няма утвърдени и от двете страни правила, по които да се определи новата цена, каза Борисов.

И не случайно към днешна дата няма нито проектна компания от 2006 г., нито сключени договори, независимо, че са направени куп други разходи, допълни той.

Според лидера на БСП Сергей Станишев мнозинството и правителството не желаят смислени дебати по решението за спиране изграждането на втора българска атомна централа.

Хващат се за юридически мотиви, които са много ялови, каза Станишев.

По думите му в доклада на HSBC няма изводи, няма съпоставки с други атомни централи, които сега се изграждат и за цената на тока, който ще се произвежда от тях. Цената на тока, който българите ще плащат без ядрена енергетика, ще бъде много пъти по-висока, защото това е най-евтиният източник за производство на електроенергия в света, каза той.

С отказа от АЕЦБелене според Станишев се обслужват конкретни икономически интерес, тъй като така се гарантира пазар на електроенергия от вятърна енергия, слънчева енергия, на собствениците на частни ТЕЦ-ове, в това число на американските компании, които държат два от ТЕЦ-овете

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички