НЕК дава над 2 млн.лв. за изплащане на забавени миньорски заплати


НЕК дава над 2 млн.лв. за изплащане на забавени миньорски заплати
Снимка:

825

До края на деня НЕК ще преведе на „Топлофикация Перник” 1.5 млн.лв., с които ще се изплатят задълженията към работещите в Мини „Открит въгледобив"- град Перник, и „Топлофикация Перник" АД. За изплащане на дължимите възнаграждения към работниците в ТЕЦ „Бобов дол", Мина „Бели брег", Мина „Станянци", Мина „Чукурово" и Мина „Въгледобив Бобов дол" пък ще бъдат дадени 1,755 млн. лв. Това стана ясно днес на среща на миньорските синдикати с представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и икономическото министерство, предаде КРОСС.

Ръководствата на Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) се срещнаха с изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев и експерти от МИЕ, за да обсъдят кризата в минно-добивната промишленост, предизвикана от забавяните от НЕК плащания към топлофикационните и електроразределителните дружества. Преди време ФНСБ предупреди, че ако дължимите суми не започнат да се изплащат, може да се стигне до ескалиране на напрежението сред над 12 000-те души, заети в сектора.

Към момента НЕК дължи на топлофикационни дружества от Югозападна България над 34 млн. лв., което е предпоставка за неизплащане на работните заплати на енергетици и миньори за м. юни, както и аванса за м. август 2013 г. В своята декларация от м. юни 2013 г. ФНСМ към КНСБ предупреди, че миньорите са готови да пристъпят към протестни, стачни и граждански действия, за да получават работните си заплати.

Синдикалистите настояват за незабавни законодателни промени и управленски решения за стабилизиране на електропроизводството, съответно и на минно-добивната промишленост на базата на изпълнение на енергийната стратегия на страната, според която 40% от произведената електроенергия трябва да бъде от местни въглища.

Снимка: архив.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички