НЕК вече ще изкупува цялата квота на ТЕЦ „Бобов дол”


НЕК вече ще изкупува цялата квота на ТЕЦ „Бобов дол”
Снимка:

895

НЕК ще изкупува цялата квота на ТЕЦ „Бобов дол” до края на годината. До края на август пък компанията ще трябва да изплати на топлоцентралата в с. Големо село, община Бобов дол, 1,5 млн. лв. от дълговете си. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Иван Ибришимов, съобщава БТВ.

Според Ибришимов мерките вече са били договорени на среща със зам.-председателя на парламента и депутат от Кюстендилски регион Мая Манолова, ръководството на централата и министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

"По думите на зам.-изпълнителния директор на централата Владимир Владимиров, причината за съкращенията и намаляването на заплатите в ТЕЦ-а са намалените квоти
електричество, произвеждани от централата. Направихме проверка в ДКЕВР, където се оказа, че квотите, спуснати от държавата, са едни и същи през последните три години - по 1000 мегавата. Променен е размерът на регулираната квота, т.е тази, която изкупува държавата", уточни Ибришимов.

През 2013 г. ТЕЦ „Бобов дол” трябва да продаде на държавата 600 мегавата енергия, а останалите 400 да реализира на свободния пазар. След срещата е постигното споразумение държавата да изкупи всичките 1000 мегавата, произведени от централата, каза още Ибришимов. Това обаче не е гаранция, че съкращенията в централата и мините ще спрат, тъй като в частно предприятие това зависи от собственика.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички