Няма да възобновяваме проекта АЕЦ „Белене”


Няма да възобновяваме проекта АЕЦ „Белене”
Снимка:

757

Кабинетът „Орешарски” не е водил преговори за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене”. Държавата в момента няма финансова възможност да осъществи проекта и на този етап той няма развитие, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Такова решение може да вземе само българското Народно събрание,” подчерта многократно министърът.

Рестартирането на проекта за строителство на втора атомна централа бе основен стълб в икономическата част от предизборната кампания на БСП. Техните партньори в парламента, които също подкрепиха кабинета на Пламен Орешарски – ДПС, обаче са против идеята. Двете партии имат общо 120 депутати в Народното събрание, което им позволява да приемат решения, но консенсус по въпроса за „Белене” е трудно да се прогнозира.

872 млн. лева е искът, който е внесъл Арбитражният съд в Женева заради АЕЦ “Белене”. Това не е рекет. Предстои да внесем контраиск. Ние ще оспорваме тази цена, категоричен е министърът на енергетиката Драгомир Стойнев в “Тази сутрин”.

“Няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ “Белене”. Само Народното събрание може да вземе такова решение. На този етап проектът няма развитие. Нямаме и финансова възможност да строим", смята Стойнев. 

По отношение на провелия се референдум за изграждането на атомната централа Драгомир Стойнев посочи, че това е бил един успешен референдум. „За съжаление или за радост на някои хора Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен. Необходимо е да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, отбеляза още енергийният министър.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички