Нямало загуби, само пропуснати ползи


Нямало загуби, само пропуснати ползи
Снимка:

5336

Не може да се говори за загуби от стачката в „Мини Марица Изток”, а за пропуснати ползи. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в „Неделя 150” на БНР. Рано тази сутрин приключи ефективната стачка в „Мини Марица Изток”.

Синдикатите и работодателят подписаха стачно споразумение. В приембюла е записано, че „Мини Марица Изток” няма да бъде раздържавявано или пък да бъдат обособявани и приватизирани части от дружеството. Миньорите ще получат и по 300 лв. допълнителни бонуси. Удовлетворени са и исканията за подобряване условията на труд. Зам.-министър Добрев поясни, че преките загуби от стачката са тези от постоянните разходи на „Мини Марица Изток”.

„Не съм казвал дали те са в размер 1,2 млн. лв. на ден, защото това не е информация, с която разполагам. В НЕК има допълнителен разход от 1,5 млн. лв. до преди два дни, така че това са все разходи, които биха евентуално се отразили върху покачване на цената на електроенергията. По-големият разход обаче са пропуснатите ползи”, коментира Добрев.

Съмненията, че действията на синдикатите по време на стачката са обслужвали Христо Ковачки до известна степен имат основания, коментира още зам.-министърът. „Истината е, че в стачната декларация, с която започна тази стачка, имаше четири искания и само едно от тях беше за „Мини Марица Изток”. Останалите искания бяха свързани с търговски спорове между частни компании или с други дружества, така че съмненията, които се появяват, до известна степен имат основания”, аргументира се Делян Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички