Новите цени на тока вече са известни


Новите цени на тока вече са известни
Снимка:

7466

След продължило девет часа закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе решение каква ще е цената на тока от 1 август.

Съгласно решението, което подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок, битовите клиенти на ЧЕЗ ще заплащат по 0,15 лв. за киловатчас дневна енергия, а нощната тарифа ще бъде по 0,09 лв. за киловатчас.

Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на EVN с включени мрежови услуги са 0,15 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,10 лв. за киловатчас нощна енергия.

Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на "Енерго про" са 0,16 лв. за киловатчас дневна енергия и 0,10 лв. за киловатчас нощна енергия.


Цените са без ДДС и с малки корекции спрямо предварителното предложение на работната група на ДКЕВР, уточнява Нова телевизия.

Според предварителните разчети на комисията тарифите трябва да се променят средно с 5% в различните части на страната. Идеята е в Западна България дневната тарифа да поевтинее с 4,4%, при EVN намалението да е малко над 4%, а за клиентите на "Енерго про" – 4,5%.

Поевтиняването на електричеството, което се консумира нощем, ще е по-значимо в процентно отношение при две от трите ЕРП-та. Най-сериозно поевтиняване на нощната тарифа се очаква за абонатите на EVN - с почти 7 на сто, за тези на ЧЕЗ - с малко над 6%. Според предварителните разчети, вероятно най-символично ще е намалението на цените за клиентите на "Енерго про" - около 3%.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички