Новите мерки за длъжници разтревожиха ЕРП-тата


Новите мерки за длъжници разтревожиха ЕРП-тата
Снимка:

750

Макар енергоразпределителните дружества да твърдят, че приветстват промените в Закона за енергетиката, има и известни притеснения. Смята се например, че забраната за спиране на тока на клиенти с неплатена сметка под половин минимална заплата или 155 лева може да доведе до забавяне с месеци назад, съобщава БТВ.

Това обясни пред телевизията директорът на „Енерго Про” Стефан Абаджиев, уточнявайки, че конкретната позиция на дружеството по предлаганите мерки, както и евентуална нужда от увеличаване в цената на електроенергията, може да бъде дадена едва при запознаване с готовия законопроект.

Преди седмица стана ясно, че според новите предложения от страна на БСП Енергото няма право да спира тока, ако дължимата сума е по-малка от половин минимална работна заплата. Ако абонатът не плати и фактурата за следващия месец обаче, ЕРП-то вече ще има право да спре електроподаването.

„Това е много революционен проект. Има голям брой клиенти под 155 лева, затова смятаме, че ще има едно изоставане в плащанията, а енергетиката не може да работи със забавени финанси”, допълни Абаджиев и уточни, че и сега „Енерго Про” не изключвало тока за просрочени сметки от няколко стотинки или левове – практиката била до това да се прибягва при случаи на задължения от поне 40 лева и то при уведомяването на клиента с писмо и смс.

Според него категорично има намаление в августовските сметки на абонатите. „Нямаме нито една жалба, че сметката не съвпада. И в ЕВН нямат. Има друг ефект – обикновено сметките спрямо юли и август нарастват заради струпване на потреблението, затова им се струва на хората, че е увеличена при същото потребление. Но ние не правим политики, ние само спазваме законите. Ако се изиска от нас да предупреждаваме хората за по-голямо потребление през даден месец например, ние можем да го правим. Въпросът е при писането на мерките да има диалог с нас – ние имаме изчисленията”, подчерта експертът.

Един от хората, работещи по законопроекта - Таско Ерменков от БСП, от своя страна изтъкна, че „енергийната система е нещо фино и непремерена намеса може да доведе до срив. Затова трябва обсъждане в широк контекст. Трябва да се търси златно сечение. да не се получи обратна реакция – ако хората не плащат, ЕРП-тата спират да плащат на НЕК и т.н.”

Той не скри, че ако законопроектът влезе в НС този вид, цената на тока непременно ще скочи. Щял обаче да бъде търсен оптимален вариант, при който това да бъде избегнато.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички